Construirea unei case, de la zero este una dintre cele mai mari provocari in viata oricarei familii. Indiferent ca ai ajuns la aceasta concluzie din motive de spatiu, de libertate sau doar de cost/beneficiu sunt cateva etape pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a demara orice investitie.
Locatia potrivita
Cel mai greu este gasirea unei locatii potrivite. In mijlocului orasului de obicei pretul terenului este destul de piperat dar cu cat te indepartezi de oras preturile terenului scad dar incep sa apara alte neajunsuri: lipsta unei infrastructuri bune, utilitatile care lipsesc sau sunt in curs de dezvoltare, lipsa mijloacelor de transport in comun si prin urmare dependenta de o masina, etc. Inainte de a alege o locatie, te sfatuim sa tii cont de urmatoarele elemente:
- Climatul. Aveti in vedere ca terenul pe care intentionati sa construiti sa nu fie des inundat, sa nu fie intr-o zona umbrita sau sa nu fie supusa unor conditii meteo extreme.
- Stabilitatea solului. Casele nu ar trebui construite pe nisip/sol nisipos, instabil sau in zone cu panza freatica la suprafata, lucru care ar trebui sa fie reliefat de un studiu geotehnic.
- Disponibilitatea utilităților. Dacă intenționați să aveți energie electrică, gaze, apă potabilă, telefon, precum și alte facilități, asigurați-vă că acești furnizori de utilități oferă sunt deja prezenti in locatia respectiva.
- Infrastructura comunitară. Nu se rezuma doar la mijloace de transport ci si la scoli sau gradinite in cazul in care aveti sau urmeaza sa intemeiati o familie. Deasemenea un punct de prim ajutor, o farmacie sau o sectie de politie nu ar trebui sa se afle la o distanta prea mare de proprietatea dumneavoastra